Det skal du være obs på, hvis du selv laver en havetegning

En havetegning er et væsentligt og meget vigtigt redskab, når du vil foretage mindre eller større, og mere omfattende omlægninger i din have. Den kan være med til at skabe et godt overblik, da den belyser nogle ellers ret uoverskuelige og perifere ideer og forestillinger.

Som regel bruges en havetegning af både private såvel som professionelle fagfolk i form af en havearkitekt eller en anlægsgartner. Tegningen kan med stor fordel også bruges mellem flere parter, hvilket typisk forekommer under større projekter, eller hvis samarbejdet mellem den private haveejer og havearkitekt kommer til at blive udviklet i fællesskab.

Der er en række væsentlige faktorer, der spiller ind, når der skal skitseres og udfærdiges en havetegning. En professionel havearkitekt har naturligvis en langt mere bred og kompetent, faglig viden, end den gængse haveejer nogensinde vil opnå at få.

Derfor kan det i mange tilfælde være en god idé enten at konsultere en havearkitekt, eller måske endda få ham eller hende til at udfærdige hele tegningen. På den måde er du sikret, at der tages højde for alle relevante problemstillinger såvel som muligheder.

Hvis du er gør-det-selv typen og alligevel selv vælger at give dig i kast med at udfærdige din helt egen havetegning, så skal du være opmærksom på, at du bl.a. skal tage højde for følgende ting:

  • Hvor i haven færdes i hyppigst? Vil i opholde jer det samme sted/de samme steder i den nye have?
  • Hvor i haven er de optimale steder at opholde sig, hvis man vil sidde/ligger i skygge eller sol. Dette punkt er meget vigtigt og kan ikke umiddelbart tilpasses efterfølgende, medmindre det eksempelvis drejer sig om et træ, der skygger uhensigtsmæssigt – dette kan naturligvis altid fældes, men det er en skam, hvis det ikke var den oprindelige hensigt.
  • Overvej, om du har set nogle bestemte planter, specielle vinkler eller andre kreative ting fra andre haver, parker og lignende, som du ønsker at bringe med ind i din egen have. Overvej dette, og tænk det så eventuelt ind i din tegning.
  • Sørg for at have styr på, om du følger diverse regler, krav og bygningsregelmenter. Der findes bestemte restriktioner i forbindelse med matriklen og naborelationer – dette punkt er vigtigt og skal altid tages i mente.
  • Hvor i haven blæser det oftest og mest? Hvor kommer vinden gerne fra, og er der i forvejen læ nogle bestemt steder i haven? Kan der skabes læ de ønskede steder i den nye have ved hjælp af buske og træer? Kommer du til at ødelægge et eksisterende sted med go læ ved ændringen af haven? Tænk også dette ind i din tegning.

Få hjælp af en professionel havearkitekt

Som det fremgår oven for, findes der en lang række ting, du, som haveejer, skal være yderst opmærksom på, når du planlægger en omlægning eller udbygning af din have.

En professionel havearkitekt har en bred vifte af kompetencer samt en faglig viden, der gør, at han eller hun kan varetage ansvaret for alle disse punkter samt mange, mange flere.

Overvej, om det kan svare sig at give sig i kast med tegningen selv, eller om du bør få et par professionelle briller til at kigge på projektet og drømmene – de skulle jo helst gerne gå i opfyldelse som planlagt, ikke sandt?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *